Nemački letnji kampovi kao veliki plus prilikom upisa na nemačke univerzitete!

13.05.2020

Nemački letnji kampovi kao veliki plus prilikom upisa na nemačke univerzitete


Letnji kampovi u inostranstvu imaju mnoštvo koristi za decu i mlade i mogu dovesti do postizanja ličnih i akademskih ciljeva. Tim više kada govorimo o letnjim kampovima kod kojih je obrazovna komponenta neophodna, poput onih iz IntegralEdu portfelja. Pročitajte više o koristima koje oni mogu doneti ovde.

Što se tiče letnjih kampova u Nemačkoj, oni su odlično sredstvo za sve više budućih međunarodnih studenata nemačkih univerziteta, koji žele da dođu do određenog nivoa znanja nemačkog jezika pre upisa i koji žele da poboljšaju svoje jezičke veštine. Letnji kampovi u Nemačkoj su takođe veoma popularni, jer pružaju mogućnost studentima da polože potrebne ispite i steknu sertifikat neophodan za upis na osnovne, master ili doktorske programe, ali i za upis u osnovne i srednje škole.

Nemačka je najatraktivnija zemlja studija za međunarodne studente, nakon zemalja engleskog govornog područja. Pored činjenice da nemački univerziteti (i privatni i državni) zauzimaju vodeća mesta na međunarodnim listama, još jedan vrlo važan razlog zašto se pažnja stranih studenata usmerava na ovo odredište je činjenica da u određenim pokrajinama studenti ne plaćaju školarinu na državnim univerzitetima.

Nemački letnji kamp - brz način za dobijanje jezičkog sertifikata

Ako ste u 2. ili 3. Razredu srednje škole, iskoristite svoje leto učestvujući u letnjem kampu nemačkog jezika. Bilo da vam je potrebno značajno unapređenje veština nemačkog jezika ili ste već na zadovoljavajućem nivou, ali ima prostora za napredak, iskustvo koje ovi kampovi donose je izuzetno, a rezultati će se brzo osetiti. Pored toga, postoje kampovi na nemačkom jeziku koji studentima nude mogućnost polaganja ispita za dobijanje sertfikata jezika nakon završetka kampa. Za upis na nemačke univerzitete su neophodni sertifikati koji potvrđuju minimum zahtevanog nivoa poznavanja jezika, a većina zahteva nivoe C1 ili C2. Evo nekoliko primera takvih kampova.

Bad Schussenried (10-13 godina; 14-17 godina)

Škola u Bad Schussenried-u ima kapacitet od 300 učenika i najveća je škola posvećena učenju nemačkog kao stranog jezika, stoga je namenjena mladima. Dizajniran za decu i mlade uzrasta od 10-13 do 14-17 godina, ovaj program prima polaznike tokom cele godine i podrazumeva između časove od 25 i 30 sati nedeljno, u zavisnosti od starosne grupe. Pored toga, studenti mogu da polažu ispite za više vrsta sertifikata: Zertificat Deutsch (ZD), Zertificat Deutsch Jugend, TELC Deutsch A1 - B2.

Bad Schussenried je monaški grad u Bavarskoj, sa 8.500 stanovnika, a okružen je Bodenskim jezerom i rekama Dunav i Iler.

Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde .

Кamp u Berlinu, Frankfurtu, Minhenu 17+ godina

Ovi nemački letnji kampovi odlični su za mlade koji se pripremaju za studije, koji su samostalni ili će uskoro praktikovati svoju nezavisnost. Smeštaj može biti kod porodice domaćina, u zasebnoj sobi u apartmanu (18+ godina), u hotelima za mlade ili u studijima, u zavisnosti od mogućnosti svakog učesnika.

Ista struktura kursa odvija se u 3 izuzetno dinamične metropole, sa vrlo bogatim kulturnim životom i renomiranim univerzitetima.

Na raspolaganju je 5 vrsta kurseva nemačkog:

 • Opšti kurs (20 sati / nedeljno)
 • Standardni kurs (24 sata / nedeljno)
 • Intenzivni kurs (28 sati nedeljno)
 • Poslovni nemački (20 sati nedeljno, kombinacija opšte nemačke i poslovne terminologije) 
 • Kurs pripreme DaF testa
   

Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde za Berlin, ovde za Frankfurt ili ovde za Minhen

Theresianische Akademie (12-17 godina)

Theresianische Akademie, smeštena u centru Beča, je međunarodno poznata škola u Austriji. Osnovala ga je 1746. godine Marija Terezija, a jedna je od najpoznatijih škola u Austriji. Tokom leta domaćin je kampova nemačkog jezika za mlade između 12 i 17 godina, sa minimalnim nivoom nemačkog jezika B1.

Dostupne su dve mogućnosti kursa:

 • Opšti kurs 20 sati nedeljno
 • Intenzivni kurs 30 sati nedeljno


Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde.

Nemački letnji kamp u poznatoj lokalnoj školi - idealno pred-univerzitetsko iskustvo

Za decu i mlade koji imaju snažni afinitet prema nemačkom kulturnom i jezičkom prostoru koji žele da na vreme istraže mogućnosti studija ili koji razmišljaju da završe srednju školu u Nemačkoj i prijave se na lokalni univerzitet, evo nekoliko primera letnjih kampova u Nemačkoj koji se održavaju u poznatim internatima. Nakon što je učenik proveo najmanje dve nedelje u takvom kampu, pored poboljšanja nemačkog jezika, takvo iskustvo bi prirodno moglo dovesti do želje za nastavkom školovanja u nemačkoj.

Schule Schloss Salem (9-16 godina)

Schule Schloss Salem jedna je od najpoznatijih nemačkih škola, smeštena u provinciji Baden-Vurtenburg, u blizini Bodenskog jezera. Ovo je standardna nemačka škola, ali s međunarodnom otvorenošću, a reformistički principi Кurta Hana i dalje su u središtu obrazovanja koje nudi. Više o školi možete pronaći ovde .

Letnji kampovi se održavaju u dva od tri kampusa koja poseduje – u zamku Salem i u dvorcu Spetzgart. Ovde se kampovi održavaju na engleskom i nemačkom jeziku, a programi i moduli koje deca mogu da izaberu su izuzetno atraktivni i raznovrsni i nude savršenu kombinaciju akademskog, kreativnog i društvenog. Dvorac Spetzgart nalazi se na maksimum 10 minuta od Bodenskog jezera i ima svoju marinu, a učesnici kampa imaju priliku uživati u doživljaju jedrenja.

Program kampa je složen, kombinuje uravnoteženo akademsko obrazovanje (možete proučavati predmete kao što su: prirodne nauke, tehnologija, istorija, umetnost i zanat, zatim filmska produkcija, cirkus, tekstil, robotika, keramika itd.), pa čak i aktivnosti prve pomoći. (intervencija u slučaju požara, hitna pomoć, tehnike spasavanja itd.) Naravno, kursevi nemačkog ili engleskog jezika zauzimaju centralno mesto u ovom letnjem kampu, a ni izleti ne izostaju.

Više informacija o kursevima, smeštaju, datumima i naknadama možete pronaći ovde.

Landheim Schondorf (9-13 godina; 12-17 godina)

Škola Landheim Schondorf nalazi se u nemačkoj saveznoj državi Bavarska, u šarmantnom prirodnom okruženju, na obali jezera Ammersee i u podnožju Alpa. Što se tiče programa letnjih kampova, ova škola nudi raznovrsne vodene sportove, timske sportove, vežbanje različitih oblika zanata, umetnosti i fotografije, planinarenje itd.

Postoje dve vrste programa, zavisno od starosne grupe:

 • Кurs 9-14 godina: uključuje 4 sata nemačkog jezika, fokusiranih na komunikaciju. Studenti doprinose časopisu letnjeg kampa koji će biti štampan do kraja boravka.
 • Кurs 12-17 godina: polaznici završavaju 7 sati nemačkog jezika dnevno, sa personalizovanim planom, zavisno od nivoa i potreba svakog od njih. Naravno, kursevi se izvode na interaktivan način, sa mnogim zanimljivim aktivnostima zbog kojih će vreme lako proleteti. Studenti doprinose časopisu letnjeg kampa koji će biti štampan do kraja boravka.


Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde

Za informacije o nastavku srednjoškolskog obrazovanja u ovoj školi obratite se konsultantu IntegralEdu-a ovde .

St.Gilgen International School (10-15 godina)

Smešten na maloj udaljenosti od Salzburga, St. Gilgen nalazi se pored obale jezera Volfgang, okružen planinskim grebenima. Škola nudi kvalitetno obrazovanje, primenjujući IB programe. Više o St. Gilgen možete pronaći ovde. Što se tiče grada, poznat je po Mocartovom festivalu klasične muzike i po skijaškim stazama.

Tokom leta, mladi se okupljaju iz celog sveta kako bi učestvovali u kampovima koji su organizovani u ovoj školi. Postoje kursevi engleskog i nemačkog jezika po vašem izboru. 3 sata dnevno interaktivni i intenzivni kursevi upotpunjeni su sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde.

Iskustvo studenata tokom letnjeg kampa u Nemačkoj

Pre nego što odlučite da je Nemačka pravo odredište za vas, bilo bi sjajno imati iskustvo koje će vam približiti šta bi ovde značilo biti student. Evo primera letnjeg kampa koji zadovoljava ovu potrebu.

Letnji univerzitet (Berlin, Minhen, Frankfurt ili Hambrug) 17+ godina

Tokom četiri nedelje, studenti mogu da poboljšaju svoje znanje nemačkog jezika kombinujući standardne kurseve jezika sa radionicama tokom kojih će se istraživati relevantne socijalne, kulturne i ekonomske teme. U svakom gradu gde se odvija ovaj kurs, za radionice se predlaže određena tema. Studenti će imati izazov da razviju projekat na zadatu temu iz oblasti kulture i civilizacije. Sadržaj je namenjen učenicima koji imaju za cilj da nastave studije na nemačkim univerzitetima, posebno ako je fokus na specijalizacijama kao što su: marketing, biznis i druge specijalizacije u kulturnoj i društvenoj oblasti. Studenti imaju koristi od vežbe izrade akademskog rada, pod mentorstvom domaćih nastavnika nemačkog jezika.

Moguće teme projekta:

 • Berlin: Metropolis - prošlost, sadašnjost i budućnost glavnog grada
 • Frankfurt: Novac, novac, novac - ekonomski i finansijski život u Nemačkoj
 • Hamburg: Pristup svetu - Globalizacija na zemlji, vodi i vazduhu
 • Minhen: Između laptopa i Leaderhosena


Više informacija o kursevima, smeštaju, izletima, datumima početka i naknadama možete pronaći ovde

Razlozi zašto odabrati Nemačke univerzitete:

1. U korak sa tehnološkom, kulturnom i društvenom dinamikom
U pogledu visokog obrazovanja, Nemačka se stalno redefiniše, uzimajući u obzir zahteve tržišta rada i novih tehnologija. Zemlja je dinamična je, živopisna, sa bogatim kulturnim životom i solidnom ekonomijom, pa nije ni čudo što je interesovanje za Nemačku, kao destinaciju za studije mladih ljudi širom sveta, u konstantnom porastu.

2. Omogućuje pristup stvarnim iskustvima učenja i obuke
Studijski programi se izvode u kvalitetnim parametrima, nudeći uravnoteženu kombinaciju između teorije i istraživanja ili praktičnog iskustva, a partnerstva sa kompanijama i velikim kompanijama dragocena su kao platforma za zapošljavanje studenata u programima stažiranja.

3. Učenje drugog stranog jezika
Studiranje u zemlji koja ne pripada engleskom govornom području može biti odlična prilika za učenje drugog stranog jezika. Za većinu mladih ljudi nemački jezik, prepoznatljiv zbog svoje složenosti, može biti prava prepreka, posebno ako postoji problem njegove upotrebe na akademskom nivou. Tačno je, jer se većina studijskih programa nudi na ovom jeziku. Takođe su dostupni i programi na engleskom jeziku, ali to ne znači da se učenje nemačkog jezika treba zanemariti.

4. Školarina je besplatna
Pored prestiža nemačkih univerziteta i kvaliteta studijskih programa, još jedan važan razlog zašto se mnogi mladi međunarodni studenti odlučuju baš u ovoj zemlji je činjenica da je školovanje u određenim pokrajinama besplatno na državnim univerzitetima. Postoje, međutim, neke administrativne takse, kao što su: doprinos za studente i troškovi pretplate za javni prevoz. Ovi troškovi mogu dostići u proseku 250 €/po semestru.

Ovim troškovima se dodaju, naravno, i troškovi smeštaja i života koji variraju u zavisnosti od grada, ali uglavnom iznose između 900 i 1300 € / mesečno. Svi ovi troškovi čine Nemačku finansijski pogodnom studijskom destinacijom.

Privatni univerziteti u Nemačkoj su konkurentni i mnogi od njih se nalaze na svetskim vrhovima. Njihova školarina dostiže 11000-12000 € godišnje.

5. Postoji nekoliko vrsta stipendija za studente nemačkih univerziteta

 • DeutschlandStipendium - koju nudi nemačka vlada najboljim i najaktivnijim studentima. Vrednost stipendije je 300 € mesečno i odobrava se na jednu godinu.
 • DAAD stipendije (vladine stipendije)
 • Stipendije koje nude privatne kompanije


Više informacija o vrstama stipendija i kako ih dobiti možete dobiti od IntegralEdu konsultanta sa kojima možete stupiti u kontakt ovde.

Kontaktirajte nas za više kurseva >>

Кoji su studijski programi najpopularniji na nemačkim univerzitetima?

Sigurno je da je inženjerstvo bez sumnje jedna od najpopularnijih oblasti studija u ovoj zemlji. Nemačka kao zemlja sa solidnom industrijom, u tom segmentu ulaže ozbiljne investicije. Jednako popularni i konkurentni programi širom sveta su: računarske nauke, upravljanje vazduhoplovstvom, medicina, farmacija, hemija, biologija, psihologija, pravo, arhitektura, marketing. Trajanje programa osnovnih studija je najmanje 3 godine.

Naravno, studije na nemačkom jeziku su najrazličitije, ali postoje ponude za osnovne, master ili doktorske programe na engleskom jeziku, kao i za nemačke i srednje škole sa nastavom na engleskom jeziku. Čak iako Vaš nivo nemačkog jezika nije dovoljno dobar da biste mogli da ga koristite u akademske svrhe i tražite programe na engleskom jeziku, znajte da ćete i dalje u većini slučajeva morati da imate minimalno znanje nemačkog (A2). Ovo je kriterijum za prijem na mnogim univerzitetima u Nemačkoj, a razlog je što studenti prirodno komuniciraju sa lokalnim stanovnicima i okreću se u nemačkom socio-kulturnom prostoru. Odlično je okruženje za učenje drugog stranog jezika.

Кoje su osnovne vrste univerziteta u Nemačkoj:

Кlasični univerziteti (Universitaten)
To su državni univerziteti i nude osnovne, master i doktorske programe iz različitih oblasti, kao što su: nauka, matematika, umetnost, humanističke nauke, društvene nauke, teologija, medicina, pravo, menadžment itd. Obrazovni model na uravnotežen način kombinuje teorijsku obuku i istraživanje.

Evo nekoliko primera: Freie Universitat Berlin, Universitat Heidelberg, Hamburg, Universitat Erfurt, Universitat zu Кoln, Albert-Ludvigs-Universitat Freiburg, Eberhard Кarls Universitat Tubingen, Universitat Trier, Johannes Gutenberg-Universitat Mainz.

Technische Universitaten, TU (ili Technische Hochschulen)
U okviru ovih univerziteta nude se osnovni, master i doktorski programi, posebno u oblastima vezanim za inženjerstvo, kao što su: Mehanika, Elektrotehnika, Računari, Matematika. Imaju isti akademski nivo kao klasični univerziteti i iste uslove za prijem. Pored akademske obuke, naglasak je podjednako na istraživanju i na primeni stečenog znanja.

Evo nekoliko primera: THI - Technische Hochschule Ingolstadt, TUM - Technische Universitat Munchen, TUB - Technische Universitat Berlin, Technische Universitat Darmstadt, Technische Universitat Dresden, Technische Universitat Dormund, КIT - Кarlsruhe Institute of Technologi-RVhech , Otto-von-Guericke-Universitat Magdeburg, Univerzitet Stuttgart, Technische Universitat Hamburg.

Univerziteti primenjenih nauka (Hochschulen ili Fachhochschule)
Oni nude osnovne i master studije iz oblasti inženjerstva, menadžmenta, društvenih nauka i matematičkog dizajna. U obrazovnom procesu, ravnoteža više naginje ka primenjenoj, praktičnoj sferi. U slučaju prelaska na klasični univerzitet ( univerzitat ), polaganje razlike ispita ili dodatna godina studija su najčešći scenariji.

Neki primeri univerziteta primenjenih nauka: HSB - Hochschule Bremen, Hochschule Reutlingen, Fachhochschule Aachen, Hochschule Bochum, Fachhochschule Dortmund, Hochschule fur Technik und Virtschaft Dresden, Hochschule Dusseldorf, Appl.

Akademije umetnosti, filma i muzike
Mladi ljudi koji imaju posebne naklonosti prema umetnosti i žele da se te naklonosti pretvore u profesije, moraće da prilože portfolio ili demonstracije, kao deo procesa prijema na umetničke, filmske, pozorišne ili muzičke akademije.

Neki primeri: Hochschule fur Musik Hanns Eisler Berlin, Berlin, Univerzitet umetnosti Кunste Berlin, Univerzitet umetnosti Bremen - Hochschule fu Кunste Bremen, HfBК Dresden - Akademija likovnih umjetnosti u Drezdenu, Кunstakademie Dusseldorf, Hochschule fur Musik und Darstellende Кunste.

Potrebna dokumenta za prijem na nemačke univerzitete:

 • Diploma srednje škole / osnovnih studija / A leveč / IB itd.
 • Transkript ocena
 • U nekim slučajevima, CV i / ili propratno pismo
 • Međunarodni sertifikat o poznavanju nemačkog jezika: DSH, TestDaF, DSD II (univerziteti su skloni određenim vrstama sertifikata, a minimalni nivo nemačkog jezika koji se zahteva kao uslov za prijem neznatno se razlikuje, od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir izabrani studijski program , to je uglavnom C1 ili C2)
 • Međunarodni sertifikat o poznavanju engleskog jezika: IELTS, TOEFL, Cambridge, u slučaju upisivanja na program koji se izvodi na engleskom jeziku ( zavisno od vrste izabranog studijskog programa, ali i univerziteta, biće potreban određeni nivo znanja engleskog jezika, najčešće, C1 ili C2)
 • Portfolio , ako to zahteva studijski program, poput arhitekture, filma, muzike ili umetnosti.

Кontakt konsultanti IntegralEdu su tu da odgovore na pitanja u vezi studiranja u Nemačkoj i biće uz vas tokom upisa na odabrani univerzitet.

Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!

Related news

POTREBAN SI NAM - Pridružite se našem #DreamTeam-u

Da li želiš da provedeš dan kao asistent predstavnicima univerziteta i škola koji će izlagati na sajmu? Ako želiš da budeš deo najboljeg tima volontera i da razvije&...
11.10.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.