Master studije u inostranstvu - 5 razloga da upišeš master studije!

11.05.2020

O vremenu prelaska na master, prednostima i manama odlaganja ćemo pisati drugom prilikom, ali mi ga definitivno preporučujemo iz sledećih 5 razloga


Završili ste osnovne studije, dobili bečelor diplomu i šta sad? Da li krenuti u potragu za dobrim poslom i započeti karijeru, ili nastaviti sa masterom i steći prednost pri zapošljavanju odmah? Nećete pogrešiti ni sa jednom od ove dve odluke.

U Nemačkoj, skandinavskim državama, Velikoj Britaniji, Holandiji itd. je zapravo trend da se odmah posle završetka osnovnih studija radi godinu, ili dve, pa da se potom pređe na master studije. Ako želite da unovčite svoje teško stečeno znanje i diplomu, samo napred.

O vremenu prelaska na master, prednostima i manama odlaganja ćemo pisati drugom prilikom, ali mi ga definitivno preporučujemo iz sledećih 5 razloga:

1. Usavršavanje profesionalnog znanja

Kada se odlučite da upišete master studije, birate smer i specijalizaciju kojoj želite posebno da se posvetite. Sa svakom specijalizacijom znanja, postajete stručniji u svojoj oblasti i izdvajate se u profesionalnom smislu sa svojim novostečenim kompetencijama. Na primer, ako ste završili osnovne studije biologije, na master programu se možete fokusirati recimo na genetiku, molekularnu biologiju, botaniku ili zoologiju.

2. Zaradite više sa masterom

’... jedna od najboljih investicionih odluka u životu’

Master u Srbiji ili inostranstvu često može da znači dodatnu investiciju, pa se nameće pitanje, da li je vredno? Naravno da jeste, zapravo, ovo će vam biti jedna od najboljih investicionih odluka u životu. Ako izuzmemo neke industijske sektore, poput IT-ja, sa master diplomom ćete u većini država zarađivati više nego sa bečelorom.

Isto tako, master diplomci u proseku čekaju kraće na posao i dobijaju visokokvalifikovnije pozicije u odnosu na svoje kolege koji nemaju ovu diplomu.

3. Napredak u karijeri

Uspeli ste da dobijete odličan posao posle osnovnih studija, ali možete samo donekle da napredujete u kompaniji jer ne posedujete dovoljno znanja. Master program može da znači odskočnu dasku u karijeri, jer ćete moći da aplicirate za naprednije pozicije, automatski se kvalifikujete za povišicu i sebi osiguravate mesto u kompaniji kao vredan zaposleni.

4. Promeni karijeru ili specijalizaciju

Dešava se da ste diplomirali i ne želite da nastavite u smeru za koji ste se školovali, ili ste shvatili da bi prekvalifikacija na zanimanje sa većim finansijskim potencijalom bila dobra odluka. Prvi korak ka tom cilju može biti master program na drugom fakultetu. Veliki broj master programa je dostupan za studente sa srodnih fakulteta. Drugi korak je istraživanje i pronalazak odgovarajućih studija.

5. Lični razvoj

Master studije su po svojoj prirodi autonomne. Ovo znači da se morate samo na sebe oslanjati tokom ovog perioda, da morate sami svoje učenje organizovati i sebe podsticati da ceo proces izgurate do kraja. Profesori su tu da vas usmere, ali je najveći deo tereta na vama.

Nije to slučajno, ovaj stepen obrazovanja podstiče razvoj širok spektra ličnih i profesionalni veština, poput samomotivacije, rukovođenja vremenom i nezavisnosti. Takođe, ukoliko ste odlučili da master završite u inostranstvu, vaše komunikacione veštine i socijalna inteligencija će biti na testu. Bićete otovreni ka drugim kulturama, stavovima, načinu razmišljanja. U ovom periodu se stiče profesionalno samopouzdanje. Sve ove veštine su neprocenljive u karijernom napredovanju i životu uopšte.

Kada se odlučite na ovaj korak, ne zaboravite da imate savetnika koji vam može pomoći da izaberete pravi master program u inostranstvu.

Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!

Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Ostanite kod kuće i zakažite virtualni sastanak sa nama. Dostupni smo Vam i za onlajn konsultacije preko skajpa, tako da nije potrebno da dolazite do kancelarije u ovom trenutku.

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.