Master studije u inostranstvu – sticanje radnog iskustva (PRVI DEO)

12.03.2020

Kada je u pitanju master u inostranstvu, morate biti svesni da za neke postdiplomske studije, kao što je MBA, je potrebno da imate određeno radno iskustvo.


Radno iskustvo obuhvata sve, od volontiranja, preko praksi i obuka, učestvovanja u nekim događajima, do pravog zaposlenja. Sva ova iskustva su od izuzetnog značaja i najčešće su pokazatelji veština i znanja koje posedujete.

Kako je tržište rada prilično zasićeno, ne postoji siguran način sticanja radnog iskustva. Zato je jako bitno da budete snalažljivi i koristite različite kanale za pronalazak pozicije koja će vam obezbediti radno iskustvo.

Evo nekoliko predloga za to:

  • Pitajte profesore u vašoj školi da li vas mogu spojiti sa njihovim kontaktima u poslovnom svetu, ukoliko ih imaju
  • Koristite karijerne centre i službe koje su vam dostupne
  • Pobrinite se da svi oko vas znaju da ste u portazi za radnim iskustvom, pa ukoliko se neko iz vašeg okruženja seti nekog kontakta koji bi mogao da posluži – zašto da ne?
  • Pošaljite svoj CV i motivaciono pismo različitim kompanijama, čak i ako nemaju otvorene konkurse
  • Budite u toku sa trenutnim dešavanjima u oblasti u kojoj tražite iskustvo
  • Pogledajte kakvih ponuda ima na volonterskim web stranicama koje bi mogle biti relevantne za tu oblast


Kako biste aplicirali za većinu pozicija, neophodno je da imate pripremljenu biografiju koja sadrži sve ono čime ste se bavili do trenutka aplikacije, uključujući i vaše veštine, interesovanja i bilo šta drugo što bi moglo biti relevantno za aplikaciju. Biografija ne bi trebalo da bude duža od dve strane i trebalo bi da sadrži samo najbitnije informacije.

Motivaciono pismo je izuzetno važno! Motivaciono pismo je jednako važno kao i biografija, nekada čak i važnije. Evo nekoliko korisnih saveta kako da napišete motivaciono pismo:

  • Pokušajte da saznate ime osobe kojoj bi trebalo da pošaljete pismo. Mnogo je efektnije kada je pismo personalizovano. Naravno, nemojte biti previše opušteni, već pokažite poštovanje onome kome se obraćate.
  • Prvi pasus treba da obuhvati razlog zbog kojeg ste kontaktirali dotičnog poslodavca.
  • Drugi pasus treba da zainteresuje potencijalnog poslodavca i treba da sadrži vaše interesovanje za kompaniju ili oblast, kao i neke specifične veštine i znanja koje posedujete, a koji bi mogli biti relevantni za poziciju za koju se prijavljujete.
  • Navedite nešto o samoj kompaniji/organizaciji za koju aplicirate. To može biti neka informacija koju ste dobili od poznanika koji rade tu ili neka činjenica ili informacija koju ste pročitali i saznali na bilo koji drugi način.
  • Pismo je potrebno završiti na profesionalan način, dok ujedno stavljate poslodavcu do znanja da očekujete povratnu informaciju.


Vodite računa o tome šta ste naveli u svom pismu, posebno ukoliko se prijavljujete na više pozicija. Postarajte se da zapamtite gde ste šta napisali, jer postoji velika šansa da će vam na intervjuu postaviti neka pitanja vezana za vašu aplikaciju.

Prijave na sve naše partnerske univerzitete potpuno su besplatne -master studije, osnovne studije, MBA, stipendije za studiranje u inostranstvu!

Prijavite se za besplatno savetovanje! >>

Ostanite kod kuće i zakažite virtualni sastanak sa nama. Dostupni smo Vam i za onlajn konsultacije preko skajpa, tako da nije potrebno da dolazite do kancelarije u ovom trenutku.

Povezane vesti

Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u...

Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg uni...
01.08.2023 Vidi više

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.