"Kao bivša studentkinja, a sada članica Swiss Education Group, mogu reći da, osim naših jakih veza s industrijom, imamo velik interes prema našim studentima. Pokušavamo da se povežemo s njima, pa čak i s njihovim porodicama.“ Kristina Kirilova, Swiss Education Group.
Swiss Education Group (SEG) je najveći privatni edukator u Švajcarskoj. Trenutno vode 4 od najboljih svetskih ugostiteljskih školi i imaju više od 6.000 učenika upisanih na njihove kurseve. Sa skoro 40 godina iskustva u obrazovanju u ugostiteljstvu, biznisu i kulinarstvu, oni su čvrsto ukorenjeni u velikoj tradiciji švajcarskog gostoprimstva. SEG je posvećen pružanju liderskih i preduzetničkih veština koje su potrebne kako bi se napredovalo u ugostiteljskoj industriji i šire. Nudimo širok spektar kurseva ugostiteljskog obrazovanja, uključujući osnovne i master studije. Nudimo i kratke stručne kurseve, tako da studenti mogu izabrati program koji je specifičan za njihove individualne potrebe i profesionalna interesovanja.
Turizam i ugostiteljstvo: dinamična i unosna zanimanja – uz kvalitetno obrazovanje koje omogućuje prilike i poznanstva!
Turizam i ugostiteljstvo su među najzanimljivijim i najdinamičnijim sektorima, a interes studenata prema karijernim mogućnostima nesumnjivo je velik. Uprkost tome, srpski obrazovni sistem retko ima sve potrebne elemente za profilisanje vrhunskih stručnjaka u navedenim područjima. Potrebni elementi su:
• kvalitetno obrazovanje,
• kontinuiran praktični rad,
• mogućnosti za otkrivanje novih talenata i veština,
• poslovne prilike,
• prilike za umrežavanje sa stručnjacima,
• obrazovanje koje obuhvata poslovanje te komunikacijske veštine,
• interkulturalno okruženje.
Koje su prednosti i posebnosti obrazovanja u ovim područjima?
Što je potrebno za uspešnu implementaciju znanja i veština?
Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će Kristina Kirilova, menadžerka Swiss Education Group (SEG).
I: Diplomirali ste na Cezar Ritz College-u u Švajcarskoj. Je li obrazovanje ispunilo Vaša očekivanja? Šta Vam je ponudilo, kako Vas je promenilo, koja su Vam najlepša sećanja?
K: Završila sam master na Cesar Ritz Collegeu u Švajcarskoj koji je definitivno ispunio moja očekivanja, a rekla bih i premašio. Celo iskustvo, zanimljiva i korisna predavanja i projekti, znanje, uspostavljene veze i sama Švajcarska kao zemlja promenili su me na bolje, na vrlo prirodan način. Postala sam vrlo prilagodljiva, naučila sam da radim u timu različitih nacionalnosti i mentaliteta. Neke od mojih najsvetlijih uspomena vezane su za neverovatnu lepotu i čistoću koja vas okružuje i, naravno, karijerni forum koji SEG organizuje za svoje studente. Biti na istom mestu s nekima od najpoznatijih i najuspešnijih ljudi u turističkoj industriji jednostavno je nesvakidašnje iskustvo!
I: Obrazovanje na elitnim institutima, u sklopu SEG-ovog obrazovanja, otvara vrata prema zanimljivim mogućnostima za razvoj karijere. Koje su druge prednosti ustanove?
K: Kao bivša studentkinja, a sada članica Swiss Education Group, mogu reći da, osim naših jakih veza s industrijom, imamo velik interes prema našim studentima. Pokušavamo se povezati s njima, pa čak i s njihovim porodicama. Lično provodim puno vremena razgovarajući sa svakim od studenata tokom upisnog procesa kako bismo bili sigurni da su odabrali pravi program i instituciju, Ako je tako, studenti će ponosno nositi ime svoga univerziteta na svim krajevima sveta. Osim toga, SEG okuplja 4 fakulteta i 5 kampusa u različitim delovima Švajcarske, nudeći najveći izbor programa i specijalizacija.
I: Koje veštine i kvaliteti su potrebni za uspeh u području turizma i ugostiteljstva?
K: Uspeh je vrlo relativan i moj savet mladim ljudima je da ne pokušavaju da se uklope u polje u koje se ne uklapaju. Veštine kojima učimo naše studente aktuelne su i primenjive odmah, kako bi mogli izaći na tržište rada i istaknuti se znanjem i profesionalnošću. Timski rad je izuzetno važan, ali i otkrivanje njihovog liderskog potencijala – pokušavamo ih naučiti da se ovih vrlina ne treba bojati! Osobine koje kod njih nastojimo razviti primenjive su ne samo u području turizma i ugostiteljstva, već su to pre svega lični kvaliteti kako bi naši studenti bili uspešni u bilo kojem području. Moj lični recept za uspeh u našoj industriji: malo motivacije, malo više ambicije, puno fleksibilnosti i prilagodljivosti, samodisciplina.
I: Turizam je izuzetno dinamičan sektor. Kako obrazovanje u tim područjima odgovara na promene i nove trendove u industriji?
K: Zaista, ovo je jedan od najdinamičnijih sektora i mi kao obrazovna skupina pratimo trendove, prilagođavamo svoje programe, stvaramo nove, dodajemo specijalizacije ili ih ukidamo. Naravno, kako bismo odgovorili na promene, zapošljavamo nove učitelje sa stručnošću i znanjem koje sada treba budućim liderima i menadžerima.
I: Koji su vaši saveti za studente koji traže obrazovanje sa 5 zvezdica?
K: Volim da citiram jednog od najdivnijih ljudi u SEG timu, Maxa Beheshta, koji kaže: "Slušajte muziku u sebi." Ovo će uvek biti jedan od mojih najvažnijih saveta. Učite ono što volite, sledite svoje snove, ma koliko ih teško bilo ostvariti. Za nas je najvažniji faktor zbog kojega će kandidat biti prihvaćen u našu obrazovnu instituciju upravo lična motivacija, ambicija i strast. Naravno, akademska i lična postignuća su važna i daju konkurentnost.
Postanite vrhunski šefovi i ugostitelji, voditelji restorana ili hotela, menadžeri i lideri u industriji. Javite nam se za informisanje i savetovanje.