Koji su najbolji ili najprestižniji univerziteti u inostranstvu za 2024. godinu?

01.08.2023

QS objavio novu rang listu univerziteta za 2024. godinu


Studenti su često zbunjeni i ne znaju kako da odaberu univerzitet gde bi nastavili svoje visoko obrazovanje. Postoji toliko bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom izbora budućeg univerziteta za studiranje u inostranstvu.

Rangiranje univerziteta može odigrati ključnu ulogu u procesu donošenja odluke, jer pruža mogućnost studentima da uporede različite institucije i donesu prave odluke o tome gde će studirati.

QS lista svetskih univerziteta

Tradiocionalno, krajem juna kompanija Quacquarelli Symonds QS objavjuje svoju rang listu svetskih univerziteta. QS lista najboljih fakulteta objavjuje se od 2004. godine i predstavlja najposećeniju i jedno od najprestižnijih lista za praćenje kvaliteta visokoškolskih obrazovanih inisticuija. QS rang lista koristi niz indikatora kako bi procenila kvalitet univerziteta, uključujući akademski ugled, citate po nastavniku, odnos nastavnik-student, međunarodnost univerziteta, održivost, ishode zaposlenja i druge relevantne faktore. Ovi indikatori pomažu u stvaranju objektivne i uporedne analize univerziteta širom sveta.

Univerziteti koji se nalaze visoko na QS rang listi smatraju se vrhunskim institucijama koje pružaju visokokvalitetno obrazovanje, istraživanje i akademsku izvrsnost. QS rang lista pruža korisne informacije studentima, roditeljima i obrazovnim institucijama pri odabiru univerziteta za dalje studije ili saradnju u međunarodnim projektima.

Studenti koji planiraju studije u inostranstvu mogu koristiti QS rang listu kako bi pronašli univerzitete koji nude programe i oblasti studija koje ih zanimaju, kao i da pronađu univerzitete sa najboljim mogućnostima za karijeru i zapošljavanje nakon diplomiranja.

Rang lista za 2024. godinu

Rang lista za 2024. godinu donosi niz iznenađenja i promena u odnosu na prethodnu godinu. Neki univerziteti su napredovali, dok su drugi nazadovali, odražavajući dinamičnu prirodu visokog obrazovanja. Ovo je podstrek za univerzitete da nastave sa unapređenjem svojih programa i ponude kako bi privukli talentovane studente i postali globalno prepoznatljivi centri izvrsnosti.

Naš tim u IntegralEDU Srbija Vam pruža podršku u pronalaženju i prijavljivanju na univerzitete sa QS rang liste. Naša misija je da Vam olakšamo proces apliciranja i pomognemo da ostvarite svoje snove o studiranju u inostranstvu. Sarađujemo sa velikim brojem univerziteta sa QS rang liste, kao i sa drugim priznatim visokoškolskim institucijama širom sveta. Naši partneri su univerziteti sa odličnom reputacijom i pružaju širok spektar studijskih programa u različitim oblastima. Ako ste spremni da započnete svoju akademsku avanturu i studirate na univerzitetu sa QS rang liste, obratite nam se već danas. Naš tim će vam rado pomoći da ostvarite svoje akademske ciljeve i uspeh u karijeri. Vaša budućnost je u vašim rukama, a mi smo ovde da Vam pomognemo na putu ka uspehu!

Univerziteti u Americi

Među najbolje rangiranim univerzitetima nalazi se i preko 150 partnerskih univerziteta u inostranstvu na koje IntegralEDU šalje svoje studente već dugi niz godina. Kao i na mnogim drugim listama prednjače univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država, a među njima posebno bismo istakli:

  • Arizona State University (ASU) na novoj listi nalazi se na visokom 179 mestu, što predstavlja skok od 40 mesta u odnosu na prethodnu godinu. ASU nudi širok spektar akademskih programa u različitim oblastima. Bez obzira na interesovanja i karijerne ciljeve, možete pronaći program koji odgovara vašim potrebama. Ono što je još zanimljivo našim studentima je da preko nas mogu da se prijave za stipendije koje mogu da snize cenu studija na ovom univerzitetu do neverovatnih 6000 dolara godišnje.

Pored ASU među prvih 700 nalaze se i: University of California, Irvine, University of Arizona, University of Illinois, Northeastern University, Iowa State University, Colorado State University, University of Kansas, Washington State University, University of Utah, University of Connecticut, University of Tennessee, Illinois Institute of Technology, University of Iowa, University of Delaware, Oregon State University, University of South Carolina, University of New Mexico, University of Houston, Tulane University, New Jersey Institute of Technology.

Univerziteti u Velikoj Britaniji

Sledeća najzastupljenija države je svakako Velika Britanija među najboljerangiranim univerzitetima je i preko 60 onih iz naše Svetske obrazovne mreže među kojima bismo istakli posebno:

  • University of Leeds se nalazi na jako visokom 75 mestu i takođe je napredovao u odnosu na prošlogodišnju listu. Sa svojom bogatom tradicijom i izvanrednim resursima, Univerzitet u Lidsu je atraktivna destinacija za sve one koji žele sticati visoko kvalitetno obrazovanje na jednom od fakulteta članica Rasel grupacije.
  • University of Southampton na novoobjavljenoj listi je na 81 mestu. Kao osnivački član Russell grupe, organizacije koja okuplja 24 vodeća univerziteta u Velikoj Britaniji, Southampton se posvećuje inovativnom razmišljanju, pionirskom istraživanju i inventivnom obrazovanju. Sa preko 150 godina istorije i preko 21.000 studenata iz više od 130 zemalja, Southampton nudi raznoliku, živopisnu i srdačnu zajednicu. Univerzitet se nalazi u rastućem gradu punom mogućnosti i odlično je mesto za studente da istraže svoje sposobnosti, pronađu nove strasti i otkriju svoj sledeći korak u podržavajućem okruženju.

Pored njih među najboljima su i: The University of Edinburgh, University of Leeds, University of Birmingham, University of Nottingham, The University of Sheffield, Lancaster University, Cardiff University, University of Reading, University of Liverpool, Queen's University Belfast, University of Aberdeen, Loughborough University, Heriot-Watt University, University of Surrey, University of Leicester, University of Strathclyde, Swansea University, City, University of London, Brunel University London, Royal Holloway, University of London, Oxford Brookes University, University of Stirling, University of Dundee, University of Essex, Bangor University, Ulster University, Goldsmiths, University of London, University of Hull, Northumbria University, University of Plymouth, University of Huddersfield, Coventry University, Manchester Metropolitan University, Nottingham Trent University, Kingston University London, University of Bradford, Middlesex University, Aberystwyth University, University of Greenwich.

Ostali univerziteti sa engleskog govornog područja

Pored ove dve zemlje dosta zastuljene su i druge države engleskog govornog područja, pre svega Kanada, Irska i Australija. Sa liste naših univerziteta tu su: University of Western Australia, University of Adelaide, University of Waterloo, Western University, University of Wollongong, The University of Newcastle, University of Ottawa, Queen's University, Deakin University, La Trobe University, Griffith University, Swinburne University of Technology, University of Tasmania, University of Victoria, University of Saskatchewan, James Cook University, University of Canberra, Murdoch University, Edith Cowan University, Central Queensland University, University of Guelph, Carleton University, University of Windsor, Southern Cross University, University of Manitoba, Trinity College Dublin, University College Dublin, University College Cork, Dublin City University.

Univerziteti iz ostatka sveta

Budući da imamo razgranatu mrežu univerziteta širom Evrope među najbolje rangirani univerzitetima su i univerziteti iz Belgije (Vrije Universiteit Brussels), Holandije (Radboud University), Danske (University of Southern Denmark), Finske (Lappeenranta-Lahti University of Technology), Mađarske (University of Debrecen i Corvinus University Budapest) kao i sa dalekog Novog Zelanda (Massey University). Svi ovi univerziteti nude programe na engleskom jeziku.

Najbolje rangirani univerziteti

Među najbolje rangiranim univerzitetima nije bilo većih izmena u odnosu na prošlu godinu. Najboljih 10 univerziteta su:

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) 
  2. University of Cambridge 
  3. University of Oxford 
  4. Harvard University 
  5. Stanford University  
  6. Imperial College London 
  7. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology 
  8. National University of Singapore (NUS) 
  9. University College London (UCL) 
  10. University of California, Berkeley (UCB), prvi put među prvih 10.

Mane 

Najveća mana koju ova lista pruža je što ne uključuje univerzitete primenjenih nauka kao i biznis škole koje pružaju studentima mogućnost praktičnog obrazovanja uz dosta rada u struci tokom samih studija, stoga je neophondo da studenti dobro procene svoje preferencije, kao i ono čime žele da se bave u budućoj karijeri. Kako bismo pomogli studentima da naprave pravi izbor stavili smo im na raspolaganje testove profesionalne orijentacije ali i besplatno savetovanje sa našim obrazovnim savetnicima.

Kontaktirajte kancelariju Integral Edu-a putem mejla info@integraledu.rs ili nas pozovite na 060 062 28 92.

Povezane vesti

Prednosti rane prijave na univerzitete u inostrans...

Upisivanje studija u inostranstvu je velika i važna odluka koja podrazumeva istraživanje i detaljne informacije o studijskim programima i univerzitetima u inostranstvu, prikupljanje i pripremu potrebn...
20.07.2023 Vidi više

Novi IntegralEdu partner: Ducere Global Business S...

Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo nedavno postali zvanični predstavnik Ducere Global Business School - Globalne poslovne škole svetske klase sa potpuno akreditovanim univerzitetskim diplomam...
07.07.2023 Vidi više

7 razloga zašto upisati studije medicine

1. Odlični izgledi zaposlenja nakon diplomiranja Pogledaj našu tabelu lige predmeta Medicine i videćeš da studenti na većini univerziteta ulaze u profesionalni radni odnos u roku od &...
07.06.2023 Vidi više

Najpovoljnije studije za državljane EU

Studiranje u inostranstvu predstavlja cilj velikom broju studenata kako iz Srbije, tako i globalno, budući da ovakvo iskustvo donosi ogromne benefite u vidu izbora programa, upoznavanju ljudi iz drugi...
05.06.2023 Vidi više

Studiraj u Velikoj Britaniji osnovne studije sa st...

Univerzitet Hull podržava međunarodne studente koji osnovne studije u septembru 2023. sa 2 velikodušne stipendije do 9000 GBP za sve 3 godine studija: Fairer Future Global Scholarship: 50%...
22.03.2023 Vidi više

POTREBAN SI NAM - Pridružite se našem #DreamTeam-u

Da li želiš da provedeš dan kao asistent predstavnicima univerziteta i škola koji će izlagati na sajmu? Ako želiš da budeš deo najboljeg tima volontera i da razvije&...
11.10.2022 Vidi više

Rezervišite savetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite da primate novosti i ponude

Molimo vas pokušajte ponovno. Greška pri učitavanju inofrmacija.